Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
titulka.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2025
Размер:
244 Кб
Скачать
☆

2 Представник

  

Ряд - Лелекоподібні     Родина - Лелечі     Рід/Вид - Ciconia ciconia 

Основні дані:  РОЗМІРИ  Довжина: 110 см.  Розмах крил: 220 см.  Маса: 2,5-4,5 кг.  РОЗМНОЖЕННЯ  Статеве дозрівання: з 3-6 років.  Період гніздування: з квітня.  Несіння: одне на рік.  Кількість яєць: 3-5, рідше - 6.  Висиджування: 32 дні.  Вигодовування пташенят: 8 тижнів.  СПОСІБ ЖИТТЯ  Звички: перелітні; гніздуються парами.  Іжа: комахи, жаби, дрібні ссавці.  Тривалість життя: близько 20 років.  СПОРІДНЕНІ ВИДИ  Відомо 17 видів лелек, що належать до 6 родів. До них належать лелека чорний та ябіру бразильський. 

Білі лелеки мають найбільший ареал розповсюдження серед представників цієї родини. У Європі ці птахи вважаються символом щастя та плодючості. В багатьох казках лелеки приносять дітей, а гніздо лелеки на даху гарантує щастя. На жаль, над болотами, лугами та зораними полями дедалі рідше чути клекіт білих лелек. 

ЇЖА

   Лелеки шукають їжу на землі. Особливо багато корму їм потрібно в гніздовий період, коли дорослі птахи і пташенята з'їдають багато дрібних хребетних, крупних комах і дощових черв'яків. На полях лелеки ловлять маленьких зайчат, жаб, ящірок і пташенят тих птахів, що гніздуються на землі, а у заболочених місцях - молюсків. На місцях зимівель птахи харчуються сараною.  МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   Білий лелека - це перелітний птах. Гніздується лелека в Європі та Північній Африці, а на зиму відлітає на південь Африки. Лише деякі птахи, як виняток, залишаються увесь рік в одному місці. Деякі лелеки деcять із місць гніздування через весь африканський континент; інші здійснюють не такі тривалі перельоти. Лелеки більш охоче селяться в заболочених районах і на вологих лугах, де знаходять достатню кількість корму. їх можна зустріти на полях, де вони під час оранки „простують" за плугом. Лелеки часто гніздуються колоніями, тоді їхній клекіт чути дуже далеко від місць гніздів'я. 

РОЗМНОЖЕННЯ

   Самці білих лелек прилітають на місця гніздування в березні або квітні. Самки повертаються дещо пізніше. Самець одразу починає лагодити і розширювати торішнє гніздо, а самка приєднується до нього. Господарі відганяють від гнізда інших птахів. Але якщо трапиться так, що чужа самка прилетить раніше, ніж самка із пари, самець лелеки злучається з нею, не чекаючи на повернення своєї подруги.     Величезне гніздо лелека будує протягом декількох років, а добудовує щорічно. Люди дуже часто готують основи для їхніх гнізд, на яких птахи можуть почати будівництво. Готове гніздо лелеки щороку відновляють та збільшують. Воно будується з товстих гілок і вистилається різними матеріалами: ганчірками, клаптями паперу і навіть вкраденою з мотузки білизною. Лелеки не видають ніяких звуків, але під час залицяння вони вітають одне одного, клацаючи дзьобами. Якщо неподалік від гнізда з'являться інші лелеки, господарі клекочуть.     У шлюбний період білі лелеки чистять одне одному пір'я. Злучаються кілька разів. Після цього самка з перервами у два дні відкладає 3-6 яєць. Батьки насиджують яйця поперемінно, але вночі їх завжди зігріває самка. Пташенята вилуплюються через 32 дні. Дитинчат батьки годують разом. Пташенята з'являються на світ вкриті абсолютно білим пухом. Перше чорне махове пір'я починає рости тільки через 10 днів. У віці 8 тижнів лелеки наважуються на перші пробні польоти. 

ОСОБЛИВОСТІ ПРИСТОСУВАННЯ

   В кінці серпня пташенята з нового виводка, як і дорослі лелеки, покидають місця гніздів'я. Вони збираються у великі зграї і готуються до дальньої подорожі. Ці пернаті мають природжене відчуття навігації. На місця зимівель, розташовані на відстані близько 8 тис. км, птахи летять тією самою дорогою, що і батьки минулого року. Дорослі птахи відлітають трохи пізніше. Переліт триває біля чотирьох місяців. За день птахи долають до 200 км. Під час подорожі використовують запаси жиру, накопичені влітку. Лелеки можуть літати різними способами: бережуть сили, використовуючи висхідні потоки повітря, і тоді вітер несе їх у потрібному напрямі, але під час звичайного польоту роблять 2 помахи крилами за секунду. Птахи летять через Туреччину. Вони уникають водних просторів, де немає місць для відпочинку.    

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Білі лелеки дуже полюбляють сарану, тому багато мешканців Африки називають цих пернатих також „пожирачами сарани„.

  • Орли, молотоголови та лелеки будують найбільші гнізда. Гніздо лелеки може бути діаметром близько 1,5 м і досягати 1,5 м заввишки.

  • У білих лелек є одна дивовижна звичка: їжу вони підкидають дзьобом вгору і знову ловлять. Так само вони чинять під час полювання, ймовірно, щоб зручніше розмістити здобич у дзьобі.

  • Колись білі лелеки влаштовували гнізда на скелях та деревах, а тепер частіше гніздуються на дахах будинків. У багатьох країнах люди прагнуть привернути лелек і готують основи для їхніх гнізд.

  • На південь лелеки летять неорганізованими зграями.

  

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ БІЛОГО ЛЕЛЕКИ

   Дорослі птахи: чорно-біле пір'я, червоні ноги та дзьоб. Самець та самка зовні однакові.     Пташенята: перші 10 днів вони абсолютно білі, потім з'являється чорне махове пір'я. Дзьоб спочатку чорний, пізніше набуває червоного кольору. 

 - Ареал білого лелеки

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ  Білий лелека гніздується в Європі, Малій Азії, Росії, Китаї і Північній Африці. На зиму відлітає до Східної та Південної Африки.  ЗБЕРЕЖЕННЯ  На зменшення чисельності білих лелек вплинуло багато причин: полювання на них в деяких країнах під час перельотів, знищення боліт та дощові роки.

Додаток 1

«Птахи-рекордсмени»

Страус —

найбільший

серед сучасних

птахів

Журавель сірий – найвищий птах України

Лелека – птах знайбільшим

дзьобом в Україні

Додаток 2

«Загальна характеристика птахів»

Зовнішня будова типового птаха: 1 — дзьоб, 2 —голова, 3 — райдужка, 4 — зіниця, 5 — мантія, 6 — малі криючі крила, 7 — крило, 8 — криючі другорядних махових, 9 — криючі першорядних махових, 10 — надхвістя, 11 — першорядні махові, 12 — підхвістя, 13 —стегно, 14 — гомілково-тарзальні зчленування, 15 —цівка, 16 — пальці, 17 — гомілка, 18 — черево, 19 — боки, 20 — груди, 21 — горло, 22 — «вуса»

Додаток 3

«Будова пера»

Будова пташиного пера (на прикладі махового): 1 — опахало, 2 — стовбур, 3 — борідки, 4 — пухова частина, 5 — очин

Додаток 4

«Будова скелета»

Скелет птаха на прикладі голуба. 1 —череп, 2 — шийні хребці, 3 — вилочка, 4 — коракоїд, 5 — гачкоподібні вирости ребер, 6 — кіль, 7 — колінна чашечка, 8 —цівка, 9 — пальці, 10 — велика гомілкова кістка (тибіотарсус), 11 — мала гомілкова кістка (тибіотарсус) 12 —стегно, 13 — сіднична кістка (тазова кістка), 14 — лобкова кістка (тазова кістка), 15 — клубова кістка (тазова кістка), 16 — хвостові хребці, 17 —пігостиль, 18 — складний криж, 19 —лопатка, 20 — поперекові хребці, 21 —плечова кістка, 22 — ліктьова кістка, 23 — променева кістка, 24 — п'ястно-зап'ястна кістка, 25—27 — пальці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]