Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ласка. Бонд.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.05.2025
Размер:
166 Кб
Скачать
☆

1.3. Образ життя ласки

Це один з найбільш спеціалізованих хижаків:майже весь її раціон складається з дрібних мишоподібних гризунів, тому вонадотримується місць, найбільш багатих ними. У середній смузі вона ловить восновному полівок і мишей, у степовій зоні до них додаються хом'ячки, у пустеляххарчується головним чином піщанками. Лазячи по норах, ласка досить часто ловитьі поїдає землерийок, якими гидують інші чотириногі хижаки. З птахівласка харчується жайворонками й іншими живучими на землі птахами, а такожголубами, курми.(див. рис.3) Навеснічасто поїдає яйця і пташенят усіляких птахів. Може харчуватися і залишкамитрапези більш великого хижака. Дуже рідко, тільки при великому недолікузвичних кормів, вона поїдає земноводних і дрібну рибу, може їсти також іящірок, дрібних змій, комах і навіть раків. У Примор'ї цей звірок інодівиходить на морський берег в пошуках їстівних залишків, що викидаються прибоєм. Добова потреба ласки в кормі складає 30-40 м.

Рисунок 3 Харчування ласки звичайної

Ласка дуже спритна і моторна, швидко бігає, добрелазить і плаває, відрізняється великою сміливістю і кровожерливістю і єнебезпечним ворогом для всіх дрібних тварин. У здатності пролазити через самівузькі щілини і діри полягає її головна сила. Так, мишей ласка легкопереслідує в їхніх власних норах. Маленьких тварин ласка вистачає за потилицюабо голову, прокусивая череп у потиличній області, нерідко нападає на тваринзначно крупніше її самої (на великих пацюків, ховрахів, хом'яків, куріпок,рябчиків, тетеревів), вчепившись у їхню шию. У пташиних яйцях вона вмілопроробляє одне або кілька отворів і висмоктує весь вміст.

Маючи можливість убивати мишей і полівок більшедобової потреби в їжі, ласка нерідко робить запаси, іноді дужезначні, звичайно ж в одному місці виявляють від 1 до 30 полівок і мишей.

Діяльність буває в різні години доби, але найбільшеполює в сутінки і вночі. Пересувається тільки стрибками з відстанню міжслідами передніх і задніх лапок 18-35 см, в залежності від сили стрибка ірозмірів звіра. Ласка мешкає в різних біотопах: улісі, по околицях полів, серед боліт, по берегах водойм, в околицяхпоселень людини - скрізь, де живе багато різних полівок, мишей і дрібнихкомахоїдних. Ділянка, де ласка живе і добуває їжу, дуже невеликий,не більше 10 га. Причина в тому, що цей крихітний хижак вільно проникає заполівками в будь норки, так що йому просто немає потреби освоювати великутериторію. Розміри ділянки обитания ласки визначаються достатком видобутку в йогомежах, а розміри добового ділянки залежать і від стану погоди. Ділянкапроживання зазвичай розпадається на ряд суміжних ділянок добової діяльності.Ділянки обитания самця і самки здебільшого бувають суміжні.

Тримається вона майже виключно на землі, ретельнооглядає всі нерівності, нірки, пні, валежіни, спритно лавірує між суками,під купами бурелому і коренями, заглядаючи в нори гризунів. Швидко перебігаючи змісця на місце, вона з'являється то тут, то там, затаюється, з цікавістюоглядає всі предмети і вистежує здобич. Обходячи свою мисливську ділянку, ласканамагається триматися ближче до кущів, узліссям і іншим прикриттям, уникаючивідкритих місць. Протяжність її добового ходу звичайностановить 1 - 2 км. Взимкуможе проходити в порожнечах під снігом значні відстані. При глибокому снігу вся життєдіяльність ласки проходить уйого товщі.

Нор ласка сама не риє, а користується норами риючихгризунів, порожнечами між каменями, у купах хмизу, у скиртах, дров'янихкладках або будівлях, іноді в низько розташованих (до 2 м) дуплах дерев,куди вільно проникає завдяки тонкому і гнучкому тілу. Гніздо влаштовує внорах, серед коренів і вітролому або в ущелинах скель, куди натаскує сухийтрави, моху, листя та вовни. В межах ділянки у ласки є кількапостійних осель.

Перебування ласки залежить від достатку дрібних гризунів.Якщо їх багато, то ласка далеко не іде, її невелика мисливська ділянка тодібуває покритий густою мережею слідів на снігу. Виловивши мишей і полівок на одномумісці, вона переселяється в сусіднє, поблизу і живе там, поки вистачає корму,а потім пересувається далі або знову повертається на старе місце. Для відпочинкуне має постійного гнізда або нори, а користується випадковими притулками,зустрінутими на шляху: купами хмизу або норами.

Природними ворогами ласок є більшвеликі ссавці хижаки (соболі і лисиці), а також хижі птахи (сови,яструби). Однак іноді звірята надають своїм ворогам гідний опір.Так, за розповіддю одного мисливця, яструб на його очах прожогом кинувся наземлю, схопив якесь дрібне ссавець і піднявся з ним у повітря. Алераптом вже на висоті птиця стала припадати в польоті і, врешті-решт, впала наземлю. Мисливець побачив прошмигнувшую в кущі ласку, яка на висоті перегризлагорло своєму ворогові. Іноді те ж відбувається з воронами, які, спокусившисьмаленькими розмірами, хапають цього хижака.

Конкурентами ласки в їжі можуть бути всіхижі звірі й птахи, що харчуються дрібними ссавцями, але, перш за всегорностай через значну схожість способу життя. Помічено, що там, де багато цьогохижака, ласка рідкісна.