Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Асептика.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.07.2025
Размер:
2 Мб
Скачать
☆

Підготовка хворого до планової операції

При планових операціях тривалість передопераційного періоду зале­жить від стану хворого і характеру операції. В процесі підготовки прово­дять всебічне обстеження хворого, з'ясовують показання до операції. За­лежно від характеру захворювання і об'єму операції, передопераційна підго­товка може тривати від 1-2 днів (черевні грижі, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, резекція щитоподібної залози при зобі та ін.) до 1-1,5 міся­ця у тяжкохворих (виразкова хвороба шлунка, тиреотоксикоз, гнійні захво­рювання легень та ін.) Операцію виконують тільки після корекції гомеоста­зу і нормалізації основних функцій внутрішніх органів. Планові операції не можна виконувати при підвищеній температурі тіла, наявності гнійних захво­рювань (фурункули, піодермія, абсцеси та ін.). З метою скорочення терміну передопераційної підготовки хворих у стаціонарі обстеження та санацію їх проводять в амбулаторіях і поліклініках.

 

Визначення операційного ризику

При підготовці хворого до операції важливе значення має визначення ступеня ризику . Для його визначення слід оцінити: а) загальний стан хво­рого; б) припустимий об'єм і характер операції; в) вид анестезії. Всі ці дані оцінюють у бальній системі.

1. Загальний стан хворого:

1) хворі, у яких хвороба локалізована і не викликає системних розладів, практично здорові люди - 0.5 бала;

хворі з легкими або помірними розладами, які у незначній мірі порушу­ють життєдіяльність організму без виражених порушень гомеостазу - 1 бал;

хворі з вираженими системними розладами, які значно порушують життєдіяльність організму, але не призводять до втрати працездатності - 2 бали;

хворі з тяжкими системними розладами, які створюють серйозну небезпеку для життя і призводять до втрати працездатності - 3 бали;

хворі, стан яких настільки тяжкий, що можна очікувати їх смерті впродовж 24 год - 4 бали.

Припустимий об'єм і характер оперативного втручання:

невеликі операції на поверхні тіла і органах черевної порожнини (видалення розташованих на поверхні і локалізованих пухлин, розкриття невеликих гнійників, ампутація пальців кисті і стопи, перев'язка і видалення гемороїдальних вузлів, неускладнена апендектомія і операція з приводу грижі) - 0,5 бала;

операції середньої тяжкості (видалення розташованих на поверхні злоякісних пухлин, які потребують розширеного втручання; розкриття гнійників, розміщених у порожнинах; операції на периферійних судинах; ус­кладнені апендектомії і операції на грижу, які вимагають розширеного втру­чання; діагностичні лапаротомії і торакотомії, інші аналогічні за складністю і об'ємом оперативні втручання) - 1 бал;

великі хірургічні втручання: радикальні операції на органах черевної порожнини (окрім вищевказаних), радикальні операції на органах грудної клітки, ампутації кінцівок, операції на головному мозку - 2 бали;

операції на серці, великих судинах і інші складні втручання, що прово­дяться в особливих умовах - штучний кровообіг, гіпотермія та ін. - 3 бали.

Оцінка характеру анестезії:

місцева потенційована анестезія - 0,5 бала;

регіонарна, спиномозкова, епідуральна, внутрішньовенна анестезія, інга­ляційний масковий наркоз із самостійним диханням -1 бал;

ендотрахеальний комбінований наркоз - 1,5 бала;

комбінований ендотрахеальний наркоз у поєднанні із штучною гіпо­термією, керованою гіпотензією, масивною інфузійною терапією, електрокар-діостимуляцією - 2 бала;

комбінований ендотрахеальний наркоз у поєднанні із штучним кро­вообігом, гіпербаричною оксигенацією, з використанням інтенсивної терапії та реанімації - 2,5 бала.

Оцінку ступеня ризику визначають за сумою балів: I ступінь (незнач­ний ризик) - 1,5 бала; II ступінь (помірний ризик) - 2-3 бала; III ступінь (значний ризик) - 3,5-5 балів; IV ступінь (високий ризик) - 5,5-8 балів; V ступінь (надто високий ризик) - 8,5-11 балів.

Екстрені оперативні втручання оцінюють так, як і планові, але їх вклю­чають в окрему групу і позначають додатково буквою "Е".

Оцінка ступеня операційного ризику в кожному конкретному випадку дозволяє вибрати відповідний об'єм операції, спосіб анестезії і з найменшим ризиком для життя хворого виконати адекватне оперативне втручання.