Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дикоративна косметика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.07.2025
Размер:
42 Кб
Скачать
☆

1.1.2 Продукти переробки жирів

До продуктам переробки жирів ставлятьсясаломаси,стеарини,гидролини та інших.

>Саломаси -—гидрогенезированньте жири, отримані з рослинних або тварин жирів шляхом приєднання водню під впливом каталізатора (>гидрогенезацией).

>Кашалотовийсаломас отримуютьгидрированиемкашалотового жиру. Міститьвоски, холестерин та інших. Застосовується на приготування жирових кремів, мазей. Приомилении лугами виділяє спермацет.

>Спермацет отримуютьвимораживанием маслянистої маси з черепа та інших частин кашалота, і навітьгидрированиемкашалотовогосаломаса.

Очищений спермацет — біле кристалічний речовина як пластин з перламутровим блиском, жирне навпомацки, з ледве відчутним характерним запахом.Ценное сировину для губних помад, кремів для рук. Володіє високими структуротворними властивостями, плавиться за нормальної температури 43 "З. У промисловому виробництві нині через мораторію про знищення кашалотів використовується штучний спермацет —киталан.

>Касторовийсаломас —гидрированное касторове олію. Застосовується в губнихпомадах,румянах. Має високої температуриплашгения. Може заміняти олію какао.

>Стеарин — суміш жирних кислот переважно стеаринової і пальмітинової. Отримують з бавовняного олії, твердих жирів.Стеарин косметичний — кристалічна, біла маса зі специфічним запахом.Растворим в жирах, спирті, ефірі. У косметиці застосовується на приготування жирних кремів, емульсій, кремів для гоління та інших. Володіє хорошими структуротворними властивостями. Після обробітку лугами стеарин утворює мила.

>Гидролин — продукт переробки ланоліну, отриманий йогогидрированием.Заменитель ланоліну в емульсійнихкремах.Структурообразующее речовина, поліпшує якість косметичних виробів.Эмульсии згидролином легше наносяться на

шкіру швидше розподіляються.Гидролин більштермостабилен, ніж ланолін.

>Стеарол —смесъ ефірів стеаринової, пальмітинової кислот і високомолекулярних спиртів.Воскообразная маса жовтого кольору зі специфічним запахом. Не токсичний. Не дратує шкіру,гипо-аллергенен. У складі кремів ж виконує функціюструктурообразователя.

 

1.2 Рослинні олії

1.2.1 Класифікація рослинних масел

У косметичному виробництві найбільше застосування знайшли олії. По хімічної природі олії представляють суміші складних ефірів, освічені гліцерином і різними вищими жирними кислотами. Властивості масел залежить від того, які жирні кислоти входять до складу даного жиру чи оливи й як їх розташовано. Якщо у складі масел переважають ненасичені жирні кислоти, то жири будуть рідкими, тоді як складі переважають насичені жирні кислоти, то оливи й жири матимуть тверду консистенцію.

Рослинні олії класифікують у зв'язку зі сировини, із якого вони отримані (соняшник, кукурудза тощо.); за способом вироблення (холодне, гаряче пресування тощо.); за рівнем очищення (рафінована, нерафіновану); за призначенням (медичне, харчове, технічне) тощо.

Оливи, що входять до склад кремів, можуть надавати безпосереднє дію на шкіру, виконуючи рольемолента, і навіть сприяти проникненню біологічно активних речовин, у глибші шари епідермісу. Рослинні олії допомагають шкірі заповнити брак втраченихепидермалитих ліпідів, особливоцерамидов, відновлюють її бар'єрні функції, активізують ліпідний обмін. У рослинних мастила розчиняються жиророзчинні вітаміни (А, Є, D), інакше просто не пробираються у шкіру. З іншого боку, вони добре поєднуються з ефірними мастилами,фитоестрагенами та інші біологічно активними добавками, що посилює косметичний ефект.

Недоліками рослинних масел є хиткість, здатністьокисляться іпрогоркать на світу, під впливом вологості, високої температури,комедогенность, здатність утворювати клейку плівку,затрудняющую подих шкіризакупоривающую пори.Ненасищенние олії окислюються швидше, ніж насичені. До сформування ефективності та безпеки косметичні засоби олії, що входять до до їхнього складу, захищають від окисленняантиоксидантами, комбінують з мінеральними, синтетичнимижироподобними компонентами, силіконовими мастилами. Такі суміші добре всотуються, позбавляють жирного блиску, не створюють відчуття липкості. Застосовуються у засобах після виходу за шкірою, волоссям, в декоративної косметики.

Олія амаранту отримують з учорашнього насіння рослиниамарант. Містить близько 77 % ненасичених жирних кислот, зокрема близько 50 % лінолевої, ліноленову, і навітьсквален, каротиноїди, вітамін Є. Олія отримують методом складногоекстрагирования, що зберігає потужну біоенергетику препарату. У його виробництві не використовуються хімічні методи обробки. Рекомендується для догляду за сухий, особливо чутливої шкірою. Входить у складі кремів, шампунів, коштів декоративної косметики.

Олія авокадо отримують шляхом пресування плодів дерева авокадо. Міститьлецитин,фитостероли, вітаміни А, В2, З, D, Є, До,PP. Добре засвоюється шкірою та у волоссям. Має темний колір, характерний запах, приємний смак.Устойчиво допрогорканию. Не токсично. До складу входятьолеиновая (до 60 %),пальмитиновая (25%),линолевая (6%) кислоти. Володієантиоксидантной активністю,регенерирующими властивостями, регулює обмінпро-стагландидов в шкірі, відновлює структуруепидермального бар'єра.

Оліяжожоба отримують з учорашнього насіння чагарникового рослинижожоба. Воно безбарвно, без смаку і запаху.Устойчиво до окислювання,прогорканию.Смягчает шкіру, зволожує, попереджає випадання волосся. Природний замінник спермацету. Володієпленкообразующими властивостями:, надає на волосся стимулююча дія, відновлює їх структуру. Хороша основа для денних кремів; виконує рольемолента. Хороший зволожувач, і навітьсолнцезащитное речовина. По хімічної природі — рідкий віск.

У олію з зародків паростків пшениці входять до 80 % ненасичених жирних кислот, каротиноїди, полісахариди,токоферон, мікроелементи та інших. Володієантиоксидантним,регенерирующим,солнцезащитним дією. Полегшує процес виведення шкідливі речовини зі шкіри. Підходить всім типів шкіри, рекомендується при сухості шкіри під час менопаузи, викликаної недолікомекстрогенов.

Олія какао отримують з бобів какао. Маєсветло-кремовий колір, приємний запах шоколаду. Є представником твердих рослинних масел з допомогою високого змісту насичених жирних кислот: пальмітинової, стеаринової (до 50%), олеїнової (до 40 %), лінолевої (до 2 %).Плавится за нормальної температури 28 — 30 °З.Крем, у якому олію какао, має м'яку консистенцію, дуже еластичний, ніжний. Олія надає такожзаживляющее, тонізуючу дію наявністю у складі кофеїну,танинов,метилксантина. Застосовують під час лікування опіків, обморожень,екзем, променевих поразок слизової оболонки, та шкіри. Складовою компонент губних помад, антицелюлітних кремів, є хорошою підвалинами денних кремів. Олія какао стійко до окислювання.

Олія кокосова отримують з серцевини горіхів кокосової пальми. Містить переважно жирні кислоти насиченого низки:лауриновую — до 51 %,миристиновую — до 20 % та інших. Тверда маса без запаху, масляниста навпомацки. Використовується якемолентов в деннихкремах,пенках для гоління. Запроваджується в шампуні і бальзами для ослаблених, ламких волосся через здібності утворювати захисну плівку лежить на поверхні волосу. Володіє хорошою проникаючої здатністю, стабілізуєго-меостаз клітини.

Олія касторове отримують з учорашнього насіння рицини холодним пресуванням. Має жовтуватий колір, слабкий запах, неприємний смак, густу, в'язку консистенцію. Містить до 80%рицинолевой кислоти (>ненасищеннаямонооксикислота).Устойчиво до окислювання,прогорканию. Застосовується для губних помад, коштів на зростання вій. Технічні сорти використавмиловарении,гидрированное іоксиетилированное касторове олію — у засобах після виходу волоссям.

Олія мигдальну отримують холодним пресуванням мигдалю. Рідкеневисихающее олію, жовтаве, без запаху, з чимось приємним смаком. Містить ферментемульсин, білкові речовини, вітамін В2,линолевую кислоту (28 %),сквален. Володіє хорошими пом'якшуючими властивостями. Використовується якемолент на приготування кремів, легкопрогоркает; щодо його консервації потрібні спеціальні добавки. Олія, отримане гарячим способом (за температури понад 65 — 70 °З), втрачає свої корисні властивості. Може виявлятикомедогенную активність.

Олія з плодів обліпихи — масляниста рідина оранжево-червоного кольору, з дуже характерною запахом. Міститьлинолевую,ли-ноленовую кислоти,токоферол, каротиноїди, вітамін З.Оказивает протизапальне,заживляющее,антиоксидантное дію.Регенерирует, пом'якшує шкіру, відновлює енергетичні запаси виснажених клітин. Використовується у засобах після виходу за шкірою, волоссям.

Олія оливкова — рідке олію, одержуване з плодів оливкової дерева. Має жовтуватий колір і свій слабкий запах оливок. Міститьолеиновую кислоту (до 80 %),линолевую кислоту (до 15 %), вітамін Є. Використовується вмиловарении, на приготування кремів.Неомиляемая фракція оливкової олії — знаменитийемолент, що використовується на лікуванняихтиоза.

Олія реп'яхове — настій коренівлопуха на рослинних мастила. Застосовується задля зміцнення, зростання волосся, надання їм блиску. Нормалізує діяльність сальних залоз. Входить у складі кремів, масок, препаратів для проблемної шкіри, і навітьпротиво-перхотних шампунів, кондиціонерів, коштів на ванн. Препарати злопуха маютьантибактериальними властивостями, їх застосовують при дерматитах, екземі, вуграх тощо.

Олія соєва отримують пресуванням бобів сої. Має світло-жовтий колір, приэмний

запах. Містить переважноглицериди жирних кислот: олеїнової — до 35 %, лінолевої — до 57 %. Важливий джерело отримання лецитину. Наявність у складітокоферонов іфитостеринов має вираженимрегенерирующим,увлажняющим дією.Восстанавливает епідермальний бар'єр, є джереломцерамидов. У косметиці застосовується уувлажняющихкремах, препаратах для догляду волоссям.

Олія чайного дерева отримують з учорашнього насіння чайного дерева (невисокого чагаря сімейства миртових). До складу олії входять ліпіди, кофеїн, кора, і навіть спирти —терпинен,пинеол,лимонен,сабинен,альфапинен та інших. Основний компонент вважаєтьсяфосфатодилхолин. Олія не токсично, бракує роздратування. Володіє бактерицидними, протизапальними,противогрибковими властивостями. Запроваджується як біологічна приварок у креми, гелі, губні помади, кошти на догляду волоссям і нігтями, миття. Виявляє високу активність протиграмположительних іграмотрицательних бактерій, грибків, дріжджів.

Олія з учорашнього насіння винограду має високої біологічну активність наявністю наймогутнішогоантиоксиданта —про-антоцианидина.Связивает кремів вільні радикали, цим уповільнюючи процеси старіння клітини. Цінний компонент в косметичному виробництві. Запроваджується у складі кремів, коштів декоративної косметики.

Олія з учорашнього насіння чорної смородини багато лінолевої (до 49 %) ігамма-линолевой (до 30 %) кислотами. Володіє пом'якшуючими,ранозаживляющими властивостями. Схоже дією олію отримують з учорашнього насіння червоною смородини, агрусу,бурачника. за рахунок оптимального співвідношенняомега-6- іомега-3-кислот нормалізує синтез простагландинів в шкірі, відновлює структуруепидермального бар'єра іводоудерживающую здатність шкіри.

Оліябурачника (>огуречника),ослинника, зародків пшениці, рисових висівок, примули вечірньої дуже корисно застосовувати всередину з їжею, харчовими добавками,нутрицевтиками.

>Неомиляемая фракція масел міститьаротиноиди,токоферол,фитостерини,свкален.