Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voronkova_t_b_voronkov_o_o_metodichni_vkazivki_do_vikonannya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.07.2025
Размер:
741 Кб
Скачать
☆

Основні положення

Завдання 1 варто виконувати після вивчення теми «Ймовірність випадкової події». Для розв'язання задач варто використовувати класичний метод визначення ймовірності випадкової події

Р(А)= m/n , (1)

де n – загальне число можливих наслідків досліду; m – число наслідків досліду, які сприятливі появі події А;

а також теореми додавання й множення.

Р(А + В) = Р(А) + Р(В) - Р(А*В) (2)

Р(А + В) = Р(А) + Р(В) (3)

P(A) = 1 - P((A).

Р(А * В) = Р(А) * Р(В|А); (4)

формулу повної ймовірності:

Р(А)= Р(H1)*Р(А|H1)+Р(H2)*Р(А|H2)+ … +Р(HN)*Р(А|HN); (5)

формулу Бейеса

Р(Нi|А)= Р(Нi)*Р(А|Нi) /Р(Нi)*Р(А|Нi) (6)

формулу Бернуллі

(7)

де - ймовірність того, що в n випробуваннях подія А з'явиться рівно m разів;

- число сполучень з n елементів до m;

р – імовірність появи події А в одному досліді;

q = 1 – p – імовірність не появи події А в одному досліді.

Приклад 1. Три спортсмени стріляють по мішені по одному разу. Імовірність влучення для першого з них дорівнює 0,8; для другого - 0,85; для третього - 0,9. Визначити ймовірність того, що:

  1. всі спортсмени влучать в мішень;

  2. жоден не влучить;

  3. тільки один спортсмен влучить в мішень;

  4. тільки два спортсмени влучать в мішень;

  5. хоча б один спортсмен влучить в мішень.

Рішення. Позначимо події А1, А2, А3 — перший, другий, третій спортсмени відповідно влучать в мішень. Тоді

Р(А1)=0,8; Р(А1)=0,2;

Р(А2)=0,85; Р(А2)=0,15;

Р( А3)=0,9; Р(А3)=0,1.

  1. Ймовірність того, що всі спортсмени влучать в мішень, знаходимо за теоремою множення ймовірностей для незалежних подій.

Р(А1*А2*А3)= 0,8 * 0,85 * 0,9 =0,612.

  1. Ймовірність того, що жоден із спортсменів не влучить в мішень, знаходимо за теоремою множення для незалежних подій

Р(А1*А2*А3)= 0,2 * 0,15 * 0,1 =0,003.

  1. Для обчислення ймовірності того, що тільки один спортсмен влучить в мішень, використаємо теореми додавання для неспільних подій і множення для незалежних подій:

р=Р( А1)*Р(А2)*Р(А3)+Р(А1)*Р( А2)*Р(А3)+Р(А1)*Р(А2)*Р( А3) =

=0,8*0,15*0,1+0,2*0,85*0,1+0,2*0,15*0,9= 0,056.

  1. Для обчислення ймовірності того, що тільки два спортсмени потраплять в мішень, також використаємо теореми додавання для неспільних подій і множення для незалежних подій:

р=Р( А1)*Р(А2)*Р(А3)+Р(А1)*Р( А2)*Р(А3)+Р(А1)*Р(А2)*Р(А3) =

= 0,8*0,85*0,1+0,2*0,85*0,9+ 0,8*0,15*0,9= 0,329.

  1. Подія “хоча б один із спортсменів влучить в мішень” протилежна події ”жоден із спортсменів не влучить в мішень”. Таким чином, маємо

р= 1 - Р(А1*А2*А3)= 1 - 0,003 =0,997.

Приклад 2. У складальний цех надходять однакові деталі, які виробляють у двох інших цехах заводу. Перший цех доставляє 70%, а другий - 30% деталей. При цьому перший цех виробляє 95% деталей вищої якості, а другий - 90%. Навмання обрана деталь виявилася вищої якості. Знайти ймовірність того, що ця деталь: 1) з першого цеху; 2) із другого цеху.

Рішення. Позначимо подію А - деталь вищої якості. Висуваємо гіпотези: гіпотеза Н1 - деталь із першого цеху; гіпотеза Н2 - деталь із другого цеху. Тоді, апріорні ймовірності гіпотез: Р(Н1) = 0,7, Р(Н2) = 0,3. Умовні ймовірності події А при кожній з гіпотез відповідно дорівнюють: Р(А/Н1) = 0,95, Р(А/Н2) = 0,9. За формулою Бейеса маємо:

імовірність того, що деталь із першого цеху -

Р(Н1/А)= Р(Н1)*Р(А/Н1) / [Р(Н1)*Р(А/Н1)+Р(Н2)*Р(А/Н2)] =

= 0,7*0,95/(0,7*0,95+0,3*0,9) = 0,71;

імовірність того, що деталь із другого цеху -

Р(Н2/А)= Р(Н2)*Р(А/Н2) / [Р(Н1)*Р(А/Н1)+Р(Н2)*Р(А/Н2)] =

= 0,3*0,9/(0,7*0,95+0,3*0,9) = 0,29.

Завдання 2 і 3 варто виконувати після вивчення теми «Випадкова величина і її закони розподілу». Нагадаємо основні положення.

Випадковою називають величину, що в результаті досліду може прийняти те або інше значення. Розрізняють дискретні й безперервні випадкові величини.

Законом розподілу випадкової величини називають будь-яке правило, що дозволяє знаходити ймовірності різних значень випадкової величини.

Ряд розподілу - таблиця, у верхньому рядку якої перераховано всі значення випадкової величини х1, х2, …, хn у порядку їхнього зростання, а в нижньому - імовірності появи цих значень р1, р2, …, рn:

хi

x1

x2

…

xn

pi

p1

p2

…

pn

Функція розподілу випадкової величини Х це ймовірність того, що випадкова величина прийме значення, менше x:

F(х) = P{X x} (8)

Властивості:

1. Значення функції розподілу належать відрізкові [0; 1].

2. Функція розподілу - неубутна функція, тобто

F(x2) F(x1), якщо x2 > x1 .

3. Імовірність того, що випадкова величина Х прийме значення, укладене в інтервалі (, ), дорівнює приростові функції розподілу на цьому інтервалі:

P{ ≤ X ≤ }= F() - F().

4. Якщо всі можливі значення випадкової величини X належать інтервалові (- , + ), то при мінус нескінченності функція розподілу дорівнює нулю, а при плюс нескінченності — одиниці, тобто F(- ) = 0;F(+ ) = 1.

Щільність розподілу – це похідна від F(х) по х :

f(x) = d(х) / dx. (9)

Властивості:

1. Щільність розподілу невід’ємна, тобто f(x) 0 як похідна неубутної функції.

2. Інтеграл від щільності розподілу в нескінченних межах дорівнює одиниці:

. (10)

3. Ймовірність влучення безперервної випадкової величини в інтервал (, )

. (11)

4. Функцію розподілу визначають співвідношенням:

(12)

Числові характеристики випадкової величини:

математичне сподівання Х

(13)

(14)

другий початковий момент 2:

(15)

(16)

дисперсія

(17)

, (18)

де ;

Dx = 2 – mx2.

середнє квадратичне відхилення

х = Dx. (19)

Приклад 3. Задано ряд розподілу

хі

1,4

1,8

2,3

3,2

рі

0,3

0,4

0,2

0,1

Знайти математичне сподівання М[Х], дисперсію D[Х] і середнє квадратичне відхилення [Х].

Рішення. Математичне сподівання випадкової величини Х

М[Х]=х1*р1+х2*р2+х3*р3+х4*р4=

= 1,4 * 0,3 + 1,8*0,4 + 2,3 * 0,2 + 3,2 * 0,1 = 1,92.

Дисперсія

D[Х] = (х1 - М[Х])2 * р1 + (х2 - М[Х])2 * р2 + (х3 - М[Х])2 р3 + (х4* - М[Х])2р4 =

= (1,4-1,92) 2 * 0,3 + (1,8 -1,92) 2 * 0,4 + (2,3-1,92) 2 * 0,2 + (3,2-1,92) 2 * 0,1 = 0,28.

або М[Х2]= 1,42 * 0,3 + 1,82 * 0,4 + 2,32 * 0,2 + 3,22 * 0,1 = 3,966;

D[Х] = М[Х2] – (М[Х])2 = 3,966 – 1,922 = 0,28.

Середнє квадратичне відхилення випадкової величини Х:

[Х]=D[Х] = 0,28 = 0,53.

Приклад 4. Випадкову величину X задано функцією розподілу:

Знайти щільність розподілу ймовірностей, визначити математичне сподівання, дисперсію, побудувати графіки функцій f(х) і F(х)

Рішення

а) Знайдемо щільність ймовірностей:

б) Визначимо математичне сподівання X:

Знайдемо дисперсію Х:

.

в) Побудуємо графіки функцій f(х) і F(х).

F(x)

f(x)

1

1

X

X

0

0

2

2

1

1

Рис. 1.

Завдання 4 варто виконувати після вивчення теми «Основні закони розподілу випадкових величин».

Біноміальний закон розподілу.

(20)

де 0 р 1; q = 1 – p.

Закон розподілу Пуассона.

(21)

Експонентний закон розподілу

F(t) = 1 et , (22)

щільність розподілу T

f(t) = d(t)/dt = e t , (23)

де – параметр розподілу (середнє число подій в одиницю часу).

Нормальний закон розподілу ймовірностей

(24)

Для визначення ймовірностей, пов'язаних з нормально розподіленою випадковою величиною користуються функцією Лапласа:

, (25)

значення якої протабульовані й наведені в додатку 2.

Ймовірність влучення випадкової величини Х на ділянку значень (,) виражають через функцію Лапласа формулою:

(26)

Закон рівномірної щільності.

(27)

Приклад 5. Відомі імовірнісні характеристики нормально розподіленої випадкової величини Х: m =17; =0,6. Знайти ймовірність події Р(<X<); а також імовірність того, що Р(|х-m| < ), якщо =16,8; = 17,2; =0,3.

Рішення.

Обчислимо ймовірність того, що Х належить інтервалу (16,8; 17,2).

=

Визначимо ймовірність того, що х відхилиться свого середнього значення m менш чим на

.

Завдання 5 і 6 варто виконувати після вивчення теми «Елементи математичної статистики». Нагадаємо основні положення й визначення.

Генеральною сукупністю називають сукупність об'єктів, з яких проводять вибірку.

Вибірковою сукупністю, або просто вибіркою, називають сукупність випадково відібраних об'єктів.

Обсягом сукупності (вибіркової або генеральної) називають число об'єктів цієї сукупності.

Варіантой називають кожне окреме значення досліджуваної ознаки

x1, x2, …, xn...

Частотою називають число, що показує, скільки разів зустрічається та або інша варіанта. Частоти позначають відповідно m1, m2, …, mn...

Варіаційний ряд являє собою таблицю, в одному рядку якої розташовують варіанти в зростаючому або убутному порядку, а в іншій — відповідні їм частоти.

Однією з найважливіших характеристик варіаційного ряду є середня величина. Середню арифметичну визначають за формулами:

незважена

(28)

зважена

(29)

Дисперсію невзважену і зважену обчислюють за формулами:

(30)

Середнє квадратичне відхилення визначається як квадратний корінь з дисперсії.

 = D (31)

Оцінки числових характеристик випадкових величин і їхні властивості.

З n дослідів оцінку математичного сподівання можна визначити як середнє арифметичне значення Х.

х = , (33)

де 1/n - імовірність появи значення xi у кожному з n дослідів, якщо всі значення Х різні.

, (34)

Оцінка математичного сподівання, отримана за формулою (33), є лінійною функцією n незалежних випадкових величин xi, тому вона сама є випадковою величиною, а отже має свої числові характеристики: математичне сподівання й дисперсію:

(35)

(36)

Інші оцінки числових характеристик визначають за формулами:

(37)

(38)

Довірчий інтервал і довірча ймовірність

Нехай для оцінки математичного сподівання mx* потрібно визначити можливу помилку l. Призначають досить велику ймовірність таку, що подію з цією ймовірністю можна вважати практично достовірною. - імовірність того, що помилка не перевищує  l, для неї справедлива рівність

P{ mx - mx* l} = . (39)

Більші за абсолютним значенням помилки, чим  l, будуть зустрічатися з імовірністю

= 1 - .

Перепишемо (39) у вигляді

P{ (mx*- l) mx (mx* + l)} = . (40)

Рівність (40) означає, що з імовірністю невідоме значення параметра mx буде перебувати в інтервалі L=[mx*- l, mx* + l].

Таким чином, значення і L характеризують ступінь упевненості й величину погрішності при визначенні дійсного значення шуканого параметра mx. При цьому величину називають довірчою ймовірністю, а величину L - довірчим інтервалом.

Приклад 6. Випадкову величину Х нормально розподілено з відомим середнім квадратичним відхиленням , вибірковим середнім хВ, обсягом вибірки n. Знайти довірчий інтервал для оцінки невідомого математичного сподівання m генеральної сукупності з довірчою ймовірністю , якщо = 4; хВ =15,6; п = 64; =0,95.

Рішення. Для визначення довірчого інтервалу використаємо формулу

Р(|хВ-m|<) = = 2*Ф(* п /).

Довірчий інтервал знаходимо у вигляді хВ-<m<хВ+ .

За умовою 2*Ф(* п /)=0,95, звідки Ф(* п /)= 0,475. З таблиці значень функції Лапласа знаходимо (* п /)=1,96;

Тоді, =1,96*4 /64=0,98.

Довірчий інтервал для оцінки m, що відповідає довірчої ймовірності =0,95:

15,6-0,98 < m < 15,6+0,98,

або

14,62 < m < 16,58.

Приклад 7. За заданим статистичним розподілом вибірки

xі

10

15

20

25

30

mi

6

16

50

24

4

знайти вибіркову середню хВ, дисперсію DВ, середнє квадратичне відхилення В.

Рішення. Значення вибіркових середньої, дисперсії, середнього квадратичного відхилення можна знайти за формулами:

В = DВ

де n - обсяг вибірки , n = mi.

Для спрощення обчислень введемо умовну варіанту

xі' = (xі-a)/x,

де а – варіанта з найбільшою частотою mi; x - крок варіювання:

x = xі+1 - xі.

За допомогою умовної варіанти знаходимо хВ і DВ за формулами:

.

Шукані значення вибіркових середньої й дисперсії визначають таким чином:

хВ = хВ' * x + а, DВ=DВ' * (x)2.

Найбільшу частоту (m3 = 50) має х3 = 20, тому в якості а приймаємо 20; x=5, тоді xі' = (xі-20)/5.

Розрахунки виконуємо в таблиці

хi

mi

xi'

xi'*mi

(xi')2*mi

10

6

-2

-12

24

15

16

-1

-16

16

20

50

0

0

0

25

24

1

24

24

30

4

2

8

16

100

4

80

хВ' = 4 / 100 = 0,04, DВ'=80 / 100 - (0,04) 2=0,798.

Шукані значення вибіркових характеристик:

хВ = 0,04*5+20=20,2;

DВ =0,798*52=19,96;

В = 19,96 = 4,47.

Завдання 7 варто виконувати після вивчення теми «Елементи регресійного й кореляційного аналізу».

Кореляційна залежність.

Кореляційною залежністю Y від Х називають функціональну залежність

yХ = (x) (41)

Це рівняння називається рівнянням регресії Y на Х, функція (x) - регресією Y на Х.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]