- •1. Representatives of the theological theory of emergence of the state:
- •2. The definition corresponding to a concept the state:
- •14. Power:
- •15. Society:
- •16. Main signs of the state:
- •17. Form of government it...
- •45. The President of Kazakhstan is elected
- •46. The labor relation is...
- •75. Property of each of spouses isn't:
75. Property of each of spouses isn't:
a) property, each of the spouse recognized as their joint property
b) the property received by spouses during a wedding as a present as inheritance or according to other gratuitous transactions
c) property, belonging to each of spouses before marriage
d) things of individual use, except for jewelry and other luxury goods though acquired during marriage at the expense of the general means of spouses
e) the property acquired by each of spouses during separate accommodation in connection with the actual termination of marriage
76. The marriage contract is signed in shape
a) The written form which is subject to the notarial certificate
b) oral and written
c) written, in the form of registration
d) Oral and registration form
e) Oral, simple written, notarial
77. To responsibility the foreigners who have committed a crime behind the territory of RK
1. aren't attracted
2. are attracted if interests of RK have been touched
3. are attracted if the crime is committed in the territory of RK
4. the contract of other state and government of RK is attracted
5. on the permanent residence, it is also provided by the criminal code P
78. A criminal in the territory of RK are
a) citizens of RK, persons without citizenship, foreigners
b) only citizens of RK
c) citizens of RK, persons without citizenship
d) citizens of RK and foreigners
e) Citizens of RK and persons with a dual citizenship
79. A crime is called as
1. the action forbidden by the law
2. essential elements of offense dangerous to society
3. the action, the suspect which isn't allowed by the law
4. the action of the guilty person which isn't allowed by the law
5. the guilty person who hasn't made action against society
80. all actions are divided by the nature of danger on
a) not especially serious crimes, average weight, heavy and especially serious crimes
b) not essential, average weight, heavy
c) not essential, average weight, especially heavy
d) not essential public crimes
e) a little strict, average weight, heavy
81. A formal source of criminal law is:
a) criminal law;
b) custom;
c) judgment;
d) sense of justice;
e) precedent.
82. Doesn't treat the basic principles of criminal law:
a) principle of equality of the parties in criminal legal proceedings;
b) principle of legality;
c) principle of humanity;
d) principle of inevitability of criminal liability;
e) principle of personal responsibility.
83. A subject of regulation of criminal law is:
a) the criminal legal relations arising in connection with commission of crime;
b) the public relations developing in the sphere of criminal prosecution;
c) the criminal legal relations proceeding in the course of fight against crime;
d) the public relations arising concerning studying of crime and punishment;
e) a thing of a material world concerning which the crime is committed.
84. Criminal Code of Kazakhstan has been adopted:
a) July 16, 1997;
b) January 1, 1998;
c) June 24, 1997;
d) August 30, 1996;
e) October 1, 1997.
85. The right source having the highest validity and direct action in the Republic of Kazakhstan is
a) Constitution of RK;
b) All earlier existing Constitutions of RK;
c) international contracts;
d) constitutional laws;
e) The decrees of the President of Kazakhstan which are valid the constitutional laws.
86. Form of the device of the state Republic of Kazakhstan:
a) unitary;
b) federal;
c) confederative;
d) commonwealth;
e) empire.
87. In Kazakhstan the form of government is proclaimed as
a) presidential republic;
b) the mixed republic;
c) parliamentary republic;
d) Soviet republic;
e) democratic republic.
88. The President of Kazakhstan belongs …
a) to any;
b) to executive;
c) to control;
d) to judicial;
e) to legislative.
89. … resolves an issue of acquisition of nationality of RK
a) President;
b) Parliament;
c) Government;
d) Department of Internal Affairs;
e) MFA.
90. … don't concern to foreign citizens?
a) care of preservation of historical and cultural heritage;
b) to respect honor and dignity of other people;
c) to respect the state symbols of RK;
d) payment of lawfully established taxes, collecting and other obligatory payments;
e) to observe the Constitution and the legislation of RK.
91. Deprivation of the dwelling is allowed
A). by a court decision
B). according to the decision of the akim of area (city)
C). according to the order of the notary
D). according to the order of the prosecutor of the region (city)
E). according to the order of KSK
92. Forced labor in the Republic of Kazakhstan is allowed:
A). according to the court verdict or in the conditions of the extraordinary or martial law
B). according to instructions of the prosecutor of the Republic of Kazakhstan
C). in the conditions of wartime
D). in the conditions of state of emergency
E) by a court decision
93 In the Republic of Kazakhstan is … obligatory
A). Average
B). Unfinished average
C). Initial
D). The highest
E) professonalny
94. Protection of the Republic of Kazakhstan is a holy duty and a duty:
A). each citizen of the Republic
B). male population of the Republic
C). persons liable for call-up of citizens of the Republic
D). military personnel of the Ministry of Defence of the Republic
E). all citizens who are in the territory of the Republic
95. The Republic of Kazakhstan doesn't approve itself:
A). Muslim state
B). secular state
C). constitutional state
D). social state
E). democratic state
96. Aren't the supreme values enshrined in the Constitution of the Republic of Kazakhstan:
A). interests of the state
B). human life
C). human rights
D). freedoms of the person
E) standards of behavior
97. The Republic of Kazakhstan is:
A). unitary state
B). confederation
C). federal state
D). confederative union
E). member of the commonwealth of the states
98. In the Republic of Kazakhstan is a source of the government is …
A). People
B). Parliament of the Republic of Kazakhstan
C). Constitutional Council of the Republic of Kazakhstan
D). Government of the Republic of Kazakhstan
E). President of the Republic of Kazakhstan
99. Any doubts in guilt of the person are interpreted in advantage:
A). defendant
B). victim
C). witness
D). prosecutor
E). investigator
100. The person is found guilty:
A). according to the court verdict which has taken legal effect
B). at the direction of criminal case in court
C). at arrest
D). by a court decision, come into force
E). after brining a charge
