- •Міністерство освіти і науки україни
- •1 Лабораторна робота № 1 створення інтернет-ресурсу
- •Мета роботи
- •Завдання до лабораторної роботи
- •Контрольні запитання
- •Лабораторна робота № 2
- •Інформаційні ресурси
- •Додаток а Створення сайту за допомогою сервісу Google Сайти
- •Створення сайту
- •Редагування сайту
- •Додавання об'єктів і додатків
- •Розміщення гаджетів на сайті
- •Спільний доступ до сайту
- •Історія змін
- •Додаток б Створення власного блогу за допомогою Blogger
- •Створення блогу
- •Створення url свого блогу
- •Зміна адреси блогу
- •Панель інструментів
- •Створення повідомлення
- •Додавання зображення
- •Додавання відео
- •Налаштування шаблону
- •Налаштування фону
- •Налаштування дизайну
- •Конфіденційність та дозволи
- •Додаток в Таблиця стандартних html кольорів в.1 html атрибути та значення, які визначають колір
- •В.2 Як обрати потрібний html колір
- •Додаток д html спецсимволи та html теги html спецсимволи або спеціальні символи
- •Нові html теги
- •Додаток е Google AdWords
- •Реклама в Google AdWords : загальні відомості
- •Принципи роботи і основні поняття AdWords
Розміщення гаджетів на сайті
Гаджети дозволяють з легкістю розміщувати на сайті мультимедійний вміст, вбудовувати календарі або списки справ, а також підключати трансляцію фідів (зведення інтернет-контента, яке регулярно оновлюється і містить посилання на повні версії даного вмісту (рис А.6)).

Рисунок А.6 – Розміщення гаджету на сторінці
Щоб додати гаджет на сайт, натисніть «Змінити сторінку», потім в меню «Вставка» виберіть потрібний гаджет (рис. 1.7).
Наприклад, вставте гаджет «Останні повідомлення», щоб відображувати повідомлення, що публікуються на сайті, або гаджет «Останні оновлені файли», щоб показати останні файли. Щоб відкрити спливаюче вікно із списком гаджетів від незалежних розробників, натисніть «Інші гаджети». Виберіть тип гаджета, який ви хочете розмістити, потім виберіть гаджет і натисніть «ОК» для збереження. Якщо ви хочете спочатку подивитись, як гаджет виглядатиме на сайті, натисніть «Проглянути гаджет».

Рисунок А.7 – Список гаджетів, які можна додати на сайт
Спільний доступ до сайту
Після створення сайту ви можете зробити його загальнодоступним або відкрити до нього доступ лише для певних друзів, членів сім'ї і колег. Просто виберіть «Відкрити доступ» в меню, що розкривається, «Додаткові дії».
Відкриваючи кому-небудь доступ до важливої або конфіденційної інформації на вашому сайті, не забувайте про обережність! Рівень доступу «Читач» дозволяє лише переглядати сторінки.
Рівень доступу «Редактор» дозволяє:
створювати, змінювати, видаляти сторінки;
переміщати сторінки в межах сайту;
додавати на сторінки файли;
додавати коментарі;
підписуватися на здобуття інформації про зміну сайту і сторінок.
Рівень доступу «Власник» дозволяє:
виконувати все ті ж операції, що і на рівні «Редактор»;
змінювати рівні доступу інших користувачів;
вибирати теми і дизайн сайту;
змінювати назву сайту;
видаляти сайти.
Крім того, можна управляти налаштуваннями спільного доступу на рівні доменів (для цього необхідно бути користувачем Служб Google). При цьому якщо домен управляється адміністратором, він може обмежувати користувачам Служб Google можливість надавати загальний доступ до сайтів поза межами цього домену. Можна відправляти до 50 запрошень в день. Якщо сайт є загальнодоступним, для того, щоб люди могли його переглядати, вам не потрібно розсилати запрошення.
Історія змін
Є можливість відстежуйте всі зміни, внесені вами і вашими співавторами. При необхідності можна відновити будь-яку версію сайту в розділі «Історія редагування». Для цього відкрийте сайт, натискуйте кнопку «Докладніше», в правому верхньому куті сторінки, і виберіть пункт «Історія редагування». Ви побачите список версій сайту з вказівкою дати, часу і автора останньої зміни. Також є можливість порівняти дві версії. Для цього слід вибрати одну з них, а потім натиснути на посилання «Порівняти дві версії». Якщо ви хочете відмовитися від останніх змін, внесених вами або іншими користувачами, просто відновіть стару версію. Виберіть будь-яку версію в списку. Якщо необхідно, натисніть на посилання «Порівняти дві версії», щоб проглянути відмінності. Знову перейдіть в розділ «Історія редагування» і натисніть на посилання «Повернутися до даної версії», розташовану поряд з потрібним варіантом. Обрана версія сайту буде відновлена, а колишня увійде до історії змін. При необхідності її теж можна буде відновити.
