- •Әлеуметтік жұмыс» мамандығына 3 курс студеттеріне арналған тестер /воуд/ жалпы және әлеуметтік психология курс ы бойынша
- •Темперамент
- •И.П.Павлов
- •66. Ес процестерінің негізгі мәні::
- •82. Жас ерекшелік психология саласының зерттейтіні -
- •83. Педагогикалық психология зерттейді -
- •96. Жалпылау дегеніміз:
- •119. Эстетикалық сезімі:
- •120. Адамгершілік сезімі:
- •А.Маслоу
- •162. Әлеуметтік психологияның пайда болуын мына кезеңдердің қайсысына жатқызуға болады: а) Антикалық кезең
- •А.Маслоу
- •Стимул-реакция
- •Темперамент
- •Л.С.Выготский
119. Эстетикалық сезімі:
A) адамдардың сұлулыққа деген сезімдерін ояту
B) әсемдікке деген сезімдерін ояту
C) табиғатқа деген сезімдерін ояту
D) эмоциялық күйін реттемейді
E) қалыптасқан ойларды жинақтайды
F) мінезге қатысты қызметтерді атқарады
G) тұтынушы, насихаттаушы және ұйымдастырушы қызметтерді атқарады
H) қоғамның эмоциялық жағдайларына бағыт-бағдар береді
120. Адамгершілік сезімі:
A) демократия және гуманистік, гуманитарлық үстемдік ететін қоғамдағы адамгершілік сезімдер
B) борыш сезімі
C) әр адамның өз халқы алдындағы азаматтық қасиеттерін құрмет тұтуы
D) табиғатқа деген сезімдерін ояту
E) қалыптасқан ойларды жинақтайды
F) мінезге қатысты қызметтерді атқарады
G) тұтынушы, насихаттаушы және ұйымдастырушы қызметтерді атқарады
H) қоғамның эмоциялық жағдайларына бағыт-бағдар береді
121. Сезімнің түрлері:
A) махаббат
B) патриотизм
C) ұят
D) анализ
E) синтез
F) аналогия
G) қысқа мерзімді
H) ұзақ мерзімді
122. Сезімдерді тәрбиелеу және адекватты өзгерту қай салалардың мамандарының маңызды міндетін құрайды:
A) психология
B) психиатрия
C) психокоррекция
D) философия
E) әлеуметтану
F) саясаттану
G) экономика
H) медицина
123. Төменде көрсетілгендердің қайсысы еріктік қасиеттерге жатады:
A) табандылық
B) қайсарлық
C) батылдық
D) интеллект
E) адамгершілік
F) эмоция
G) мейірімілік
H) қиялдау
124. Ерік дегеніміз:
A) саналы
B) мақсатқа бағытталған
C) психиканың бір жағы
D) бейсаналы
E) кедергі
F) ойша әрекет
G) мүмкіндік
H) процесс
125. Абулия дегеніміз -
A) адамның өз әрекетін реттей алмауы
B) әрекетті орындауға деген қабілетсіздік
C) еріктің бұзылуы
D) ерік құбылысы
E) көңіл-күй
F) мазасыздану сезімнің болуы
G) жағдайға бейімделу
H) өзін-өзі реттеуі
126. Адамның еріктік қасиеттері:
A) еріктік әрекеттің түрткісі
B) шешім қабылдау
C) қабылданған шешімді орындау
D) жоспар құру
E) саналы
F) әлсіздік
G) мотивтердің күресі
H) қарама-қарсылық
127. Ерік қасиеттері:
A) табандылық
B) өзін-өзі басқару
C) әрекеттер мен шешімдердің саналы түрде жүруі
D) енжарлық
E) шешім қабылдай алмау
F) еріксіздік
G) бейімділік
H) тұрақсыздық
128. Еріктік әрекет дегеніміз-
A) мақсатқа жетудің құралдары мен әрекеттің мақсатын алдын ала есептеу
B) қандай да бір кедергілерді жеңу
C) қандай жолмен және қандай тәсілмен әрекет жасау
D) шешім қабылдай алмау
E) ішкі кедергі
F) сыртқы кедергі
G) табандылық
H) жұмыстың қиындығы
129. Темперамент түрлерін көрсетіңіз
A). холерик
B) мелонхолик
C )сангвиник
D) қабілет
E) нышан
F) қиял
G ) мінез -құлық
H) ес
130. Темперамент дегеніміз -
A). Темперамент- туа пайда болатын қасиет
B). Темперамент- адамның жалпы қозғалысынан да, психиканың кұші мен тереңдігінен де жақсы байқалып отырады
C). Темперамент – ағзаның физиологиялық өзгешеліктерімен, әсіресе жоғарғы жүйке қызметінің тума қасиеттерімен шарттас психикалық құбылыс.
E). Темперамент- жүре пайда болатын психикалық процесс.
D). Темперамент- адамның миында жанама бейнеленетін процесс
F). Темперамент-адамның өзін-өзі және қоршаған әлеміне субъективті қарым-қатынасын бейнелеу үшін қызмет етеді.
G). Темперамент- қоғамдық еңбек процесінде пайда болып қалыптасады.
H).Темперамент –адамның өз мінез-құлқын меңгере алу қабілеті.
131. Адамның мінез бітістеріне не жатады
A).Адамның өз-өзіне қатынасын білдіретін мінез сипаттары
B) Адамның өз-өзін меңгере алу қабілеті
C) .адамның өз ісіне, еңбегіне қатынасын білдіретін мінез бітістері
D). әдет.
E). мінез
F). ойлау
G). еріктік сапалар
H). дүниетаным
132. Холерик типіне жататын қасиеттерді атаңыз
A).Шапшаңдық
B) . Белсенді
C) .Ұстамсыз
D). Сылбыр
E). Тұйық
F). Ұстамдылық
G).Сезімтал
H). сабырлы
133. Мінездің түрлеріне не жатады
A).Мақсатқа талпынғыштық
B) . шыдамдылық
C) . қыңырлық
D). дарындылық
E). қабілет
F) ойлау
G). қиял
H). эмоция
134. Тұқымқуалаушылық механизмдердің адамның мінез-құлқына әсер етуін зерттейтін пән
А).генетикалық психология.
В). генетика
С). биология
D). психотерапия
Е). әлеуметтік психология
F). психология
G). психодиагностика
H). жалпы психология
135. Адамды бір-бірінен ажыратып тұратын психикалық қасиеттерге жататындар:
A). темпера мент
B). қабілет
C). мінез
D). ерік
E )ойлау.
F).эмоция
G).сезім
H). мақсат
136. А.Е.Личко бойынша мінез типологиясна жататын типтерді табыңыз:
A). Шизойд
B) . Истериоид
C) . Гипертимді
D). Ойшыл
E). Эмотивті
F). Педант
G).Уайымшыл
H).Демонстративті
137. И.И.Павлов қандай сигнал жүйесінің басым екендігіне қарай адам мінезінің типтерін көрсет кен:
A). Ойшыл
B). Көркем
C) . Орташа
D). Конформды
E). Қозғыш
F). Циклойдты
G).Тұрақсыз
H).дистимді
138. Мінездің еңбекке байланысты қасиеттері:
A). Адалдық
B) . еңбексүйгіштік
C) .жалқаулық
D). асқақтық
E). қайырымдылық
F). ұқыптылық
G).талапқойғыштық
H). селқостық
139. Тұлғаның индивидуалды қасиеттеріне не жатады:
A). Темперамент
B) . мінез
C) . қабілет
D). эмоция және сезім
E). қабылдау және ойлау
F). елес, қиял
G). мотивация
H). іс-әрекет
140. Психология ғылымында мінездің қасиеттерінің топтасуы мынандай:
A). Мінездің еңбекке байланысты қасиеттері
B).Ұжымға, адамға қатысты қасиеттер
C) . өзінің-өзіне қатынасы
D). мінездің тұрақты қасиеттері
E). бейімделгіш қасиеттері
F). эмоционалды қасиеттері
G). жануарларға қатысты қасиететрі
H) балаларға қатысты қасиеттері
141. Арнайы қабілеттерге не жатады.
A). математика
B ). музыка
C ). Әдебиет
D). есте сақтау
E). ойлау мен сөйлеу
F). шығармашылық
G).оқу
H) . тәрбие
142. Талант дегеніміз не?
A). талант әрекет негізінде айқындалады
B) . талант-бұл қабілеттің белгілі бір үйлесімділігі
C) . жекелеген айырушы қабілетті айтамыз
D). бейімділік пен қабілеттің дамуы
E). дарынды адамдардың дербес ерекшелігі
F). қабілеттің жетекші немесе көмекші қасиеттері
G).қабілет дамуының жоғарғы деңгейі
H) . дарындылықтың жоғарғы сатысы
143. Сангвиник типінің көрсеткіштері:
A). оптимист
B) .қалжыңбас
C) . сенімі мол
D). шыдамсыз
E). сылбыр
F).көңіл-күйі төмен
G). ашуланшақ
H) . белсенді
144. Мелонхолик типінің көрсеткіштері:
A) . ішкі өмірі күрделі
B) .жайбасар
C) . уайымшыл
D). ашулануы қиын
E). күйгелек
F).көңіл-күйі жоғары
G) шапшаң
H) . белсенді
145. Ежелгі грек дәрігері Гиппократ темпераментті ағзадағы сұйықтықтардың басымдылығына қарай түсіндіреді
A). қан
B) .шырын
C) . қара және сары өт
D). су
E). шырыш
F).бездер
G). қан тамырлар
H) . нерв жүйелер
146. Психология ғылымында мінездің қасиеттерінің топтасуы мынандай:
A). Мінездің еңбекке байланысты қасиеттері
B) .Ұжымға, адамға қатысты қасиеттер
C) . өзінің-өзіне қатынасы
D). мінездің тұрақты қасиеттері
E). бейімделгіш қасиеттері
F). эмоционалды қасиеттері
G). жануарларға қатысты қасиететрі
H). балаларға қатысты қасиеттері
147. И.П. Павлов адам мінезінің типтерін мынадай ұш типке бөледі –
A) ойшыл тип
B) көркем тип
C) орташа тип
D) эмоционалды тип
E) гипертимді тип
F) демонстративті тип
G) уайымшыл тип
H) психо-астеникалық тип
148. Экстравертивті тип дегеніміз –
A) достары, таныстары өте көп
B) олардан бір нәрсе сұраса соны орындайды, зейін қойып тыңдайды, бірақ жеңілтек
C) көңілді уақыт өткізуге құмар
D) ренжісе оны ішінде ұстайды, сыртқа шығармайды
E) жағыздықты сұйеді
F) жоғары сезімталдық тип
G) қозғыш, шаршағыш, қырсық
H) қөп жылап басқаларды мазасындырады
149. Интровертивті тип –
A) тұйық, қатал сенімдері мен қөзқарастары болады
B) данышпандыққа бейім
C) ұстамды, принциптері қөп, D) достары, таныстары өте көп
E) достары, таныстары өте көп
F) басқаларды қорқыту арқылы өзіне бағындырып, қыин ережелер қояды
G) ақыл-ой жұмыстарына тез шаршайды
H) ерік-жігерсіз
150. Мінездің түрлеріне не жатады
A).Мақсатқа талпынғыштық
B). шыдамдылық
C) . қыңырлық
D). дарындылық
E). қабілет
F) ойлау
G). қиял
H). Эмоция
Әлеуметтік психология
151. Әлеуметтік психология зерттейтін пәні:
A) Адам мен қоғам арасындағы қарым-қатынас мәселелерді
B) сананы
оқыту процесін
тәрбие процесін
ғарышкерлер психологиясын
152. Ауызша әңгімелесу арқасында қажетті мәліметтерді жинақтау:
интервью
тест өткізу
негізгі әдіске жатады
бақылау
социометрия.
153. Жеке адам қасиеттерін зерттеуге арналған жасанды жағдайларды орнату әдісі:
қалыптастырушы эксперимент
бақылау әдісі
анкета
интервью
тест әдісі.
154. Адамдардың үлкен топтарын олармен кездеспей қағаз жүзінде зерттеу әдісі:
табиғи эксперимент
эксперимент
бақылау әдісі
интервью
тест әдісі.
Сауалдама
155. Социометрия әдісін жасап шығарған ғалым-
А) Б.Скиннер
В) Г.Хаймен
С) Я.Морено
Д) В.Вундт
Е) З.Фрейд
156. Психикалық процестердің мәдени - тарихи даму концепциясының авторы -
Л.С. Выготский
С.Л. Рубинштейн
Ж. Пиаже
А.Н.Леонтьев
Б.М. Теплов
157. Психология ғылымының негізгі әдістері-
Контент-талдау
анкета
сауалнама
интервью
тест
әңгімелесу
зертханалық эксперимент
158. Әлеуметтік психологияның салалары:
A) дифференциалды психология
B) тұлға психологиясы
C) еңбек психологиясы
D) этностыстық психология
E) медициналық психология
159. Әлеуметтік психологияның салалары:
A) дифференциалды психология
B) cпорт психологиясы
C) экономикылық психология
D) жас ерекшелік психологиясы
E) отбасы психологиясы
160. Бихевиоризмнің психологияға қосқан маңызды үлесі болып саналады:
психологияда обьективті зерттеу әдісін енгізу
жануарлар мен адам психикасын теңдестіру
интроспекция әдісін негіздеу.
сананың маңызын ашу
субъективті әдістерге мән беру
санадан тыс бөліктің бар екендігін негіздеу
161. В.Вундт кезеңіне дейінгі психологияның дамуы ежелгі Грек елінде келесі елеулі есіммен байланысты:
