- •Морфологічні ознаки
- •Морфологічні ознаки
- •Морфологічні ознаки
- •Морфологічні ознаки
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
- •Морфологічні ознаки
- •Особливості біології та наукове значення
- •Морфологічні ознаки
- •Морфологічні ознаки
- •Морфологічні ознаки
- •8 Малят. Вагітність триває біля 3 тижнів. Ста-тевозрілість настає на другому році життя. Місцями перебування слугують перш за все, цілинні ділянки, незаймані пустощі, пасовища. Агроценозів уникає.
- •Особливості біології та наукове значення
- •Особливості біології та наукове значення
Морфологічні ознаки
Хутро коротке й густе, на спині коричневе, інколи з піщистим відтінком, на черевці світліше. Вухо заокруглене, трохи довше, ніж ширше. Козелок з округлою верхівкою, майже в 4 рази довший, ніж ширший. Великий палець довший або дорівнює ширині зап'ястя, виміряного на складеному крилі. П'ятий палець кисті разом з п'ястковою кісткою — довжиною біля 46 мм. Спинна сторона мiжстегнової перетинки зверху, до половини своєї довжини, а також уздовж гомілки, густо опушена. Шпора сягає до половини довжини вільного краю мiжстегнової перетинки, є невелика епіблема. Друга і третя фаланги найдовшого пальця передньої кінцівки за розміром майже одинакові. Довжина тіла: 32–45 мм, вуха: 7–8 мм, передпліччя: 27,7–32,3 мм, вага: від 3–7 г.
Режим збереження та заходи з охорони.
Вид занесено до Червоного списку МСОП, EUROBATS та ІІ додатку до Бернської конвенції. Збереження старих листяних і мішаних лісів з дуплястими деревами. Розвішування штучних гніздівель. Збереження лінійних структур (лісосмуг, насаджень уздовж дороги, лісових доріг) між місцями поселення та полювання. Заборона діяльності в місцях поселення виводкових колоній з травня до вересня. Охороняється на території всіх об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема, у Черемському ПЗ, НПП «Прип’ять-Стохід», «Святі гори», «Деснянсько-Старогутський», Шацькому НПП.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення
Не має.
Основні джерела інформації
Волошин, Башта, 2001; Загороднюк, Негода, 2001; За-городнюк, Тищенко-Тишковець, 2001; Загороднюк та ін., 2002; Гащак, 2003; Башта, 2004а, 2004б, 2009; Bashta, 2004; Влащенко, 2006; Башта, Потіш, 2007; Гав-рись та ін., 2007.
Автор: А.-Т. В. Башта Фото: А.-Т. В. Башта
509
Хордові
Chordata
Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1819)
Таксономічна належність
Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Рукокрилі (Chiroptera), родина — Лиликові (Vespertilionidae). У роді 30 видів. Один з 4-х видів роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду
Вразливий.
Ареал виду та поширення в Україні.
Пд. та Пд.-Сх. Європа до 93° сх. у Пд. Азії, більша частина Африки. На території Центральної та Сх. Європи спостерігається експансія виду в пн. напрямі. В Україні від 1990-х рр. поширився майже по всій території.
Чисельність і причини її зміни
Протягом двох останніх десятиліть чисельність виду в Україні збільшилася від дуже рідкісного до нечисленного, місцями звичайного виду урбанізованих ландшафтів. Значно слабше виявлений у зх. і пн.-зх. областях України. Причини зміни чисельності: основною загрозою для збереження популяцій може бути комплекс антропогенних факторів, що включає руйнування місць поселення (модернізація старих будівель, герметизація горищ і закриття дахових отворів), використання отрутохімікатів для консервації деревини та дезінсекції, пряме знищення.
Особливості біології та наукове значення
Спостерігається як у рівнинній, так і низькогір-ній місцевостях. Проявляє схильність до синан-тропності. Розселення переважно відбувається вздовж великих річок. Літні місця поселення розташовані в будівлях, тріщинах у стінах, щілинах скель. Виводкові колонії налічують 30–100 самок. Самки народжують звичайно 2 малят.
Максимальний вік життя — 8 років. Ймовірно, осілий вид. Властиві незначні перельоти для сезонної зміни сховищ, максимально — до 5 км. Місцями гібернації є будинки: між віконними рамами, у підвалах і надземних частинах. На полювання вилітає незабаром після заходу сонця. Політ швидкий і спритний. Літає невисоко, роблячи великі кола. Полює в населених пунктах: навколо вуличних ліхтарів, над водоймами, в садах Ловить дрібних літаючих комах (переважно метеликів і двокрилих).
Морфологічні ознаки
Забарвлення спини дуже мінливе, від блiдосiробурого до темнокоричневого. Черевце сіробiлувате. Вухо темне, коротке, найшир-ше у середній частині, на верхівці — округле. Козелок прямий, з округлою верхівкою. Крила
відносно вузькі. Вздовж краю літальної перетинки від задньої кінцівки до п’ятого пальця — широка світла смуга. Епіблема добре розвинена. Вільний край крилової перетинки прикріплений до основи зовнішнього пальця стопи. Довжина тіла: 40–48 мм, вуха: 12–13 мм, козелка: 5,5–6 мм, передпліччя: 31–37, вага: 5–10 г.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Вид занесено до Червоного списку МСОП, EUROBATS та ІІ додатку до Бернської конвенції. Заборона чинник непокою виводкових і гібернаційних колоній. Проведення природоохоронної агітації.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення
Не має.
Основні джерела інформації
Абелєнцев ті ін., 1956; Черемисов, 1987; Бескара-вайный, 1988; Крочко, 1994; Ткач, Федорченко, 1998; Кедров, Шешурак, 1999; Ковальова, 1999; Кондратенко, 1999; Godlevska et al., 2000; Влащен-ко, 2001; Мерзликин, Лебедь, 2001; Стригунов, Коцюруба, 2001; Волох, 2002; Гаврись, Коцержин-ская, 2002; Sachanowicz, et al., 2006.
Автор: А.-Т. В. Башта Фото: І.В. Загороднюк.
510
Хордові
Chordata
Pipistrellus nathusii (Keyserling et Blasius, 1839)
Таксономічна належність
Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Рукокрилі (Chiroptera), родина — Лиликові (Vespertilionidae). У роді 30 видів. Один з 4-х видів роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду
Неоцінений.
Ареал виду та його поширення в Україні
Європа (крім пн.), Мала Азія та Кавказ. В Україні — всюди.
Чисельність і причини її зміни
Звичайний (особливо під час міграцій) на Поліссі, нечисленний — у Лісостепу й на Закарпатті, Рідкісний — на Поділлі й у Криму. Причини зменшення чисельності: трансформація трофічних біотопів і місць поселення (вирубування дуплистих дерев, модернізація старих будівель), використання пестицидів, чинник непокою виводкових колоній.
Особливості біології та наукове значення
Перелітний вид. Прилітає в березні — на початку квітня. Селиться переважно лісах різного породного складу поблизу водойм або заболочених ділянок; рідко — в населених пунктах. Основні сховища — дупла дерев (зі щілиноподібним льотком), штучні гніздівлі, горища й порожнини будинків. Виводкові колонії налічують від кількох до кількох сотень самок. Дальній мігрант. Осінній відліт — від початку серпня; може тривати до листопада. Місця зимівлі розташовані за межами України. Відомі поодинокі випадки зимівлі в Закарпатській обл. — в порожнинах стін будівлі. Вилітає в ранніх сутінках. Політ надзвичайно ма-неврений. Полює на краях лісу, в парках, над во-
доймами і прибережними біотопами, вологими луками, рідше — розрідженими ділянками лісу і лісовими озерцями. Живиться двокрилими, рідше волохокрильцями, сітчастокрилими, метеликами, перетинчастокрилими й жуками.
