Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVAYa_KNIGA_Vosstanovlen.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.07.2025
Размер:
2 Мб
Скачать
☆

Особливості зміни добового ритму шляхетного оленя (Cervus elaphus) в острівних екосистемах протягом року

На теперішній час, в мисливському господарстві України благородний олень розглядається як один з найбільш перспективних видів копитних [Домніч  2008]; [Волох 2014]. У нашій державі, для нормальної життєдіяльності популяції благородного оленя – при різній щільності, назріла необхідність детального вивчення їх поведінки. Як вказує Л.М. Баскін (1976) необхідно при цьому враховувати вплив біотичних та абіотичних факторів.

Дослідження проводилися у 2014-2016 на території Азово-Сиваського природничого парку (АСНПП) в центральній частині о. Бірючий. Спостереження за поведінкою тварин відбувалось зі спостережної (пожежної) вишки висотою 8м, в денний час з 4:00 до 20:00 на добре проглядаємій території в 665 га. При цьому використовувалися біноклі (8x-10x), підзорна труба (30x-60x). Всього за період дослідження, на вивчаємій території було зустрінено 1192 ос. благородного оленя, з них: 300♂, 580♀ і 156♀ з телятами. При цьому був проаналізований добовий ритм благородного оленя (n = 198 ос).

У весняний період в острівній екосистемі популяція благородного оленя значну частину свого часу приділяє жировці (до 80% світового дня). Під час дослідження, нами були відміені невеликі групи та стада благородного оленя, але одиночні особини практино не зутрічались. У групах самок (по 3-5 ос. в групі) на жирування припадало від 6 до 8 годин світового дня (75-80%). У великих змішаних стад благородного оленя (аналізовано 4 стада по 10-15 особин) основну частину світового дня від 8 до 9 і більше годин (80-90%) припадало на жировку. В той час відмічаємо, що у таких стадах траплялися випадки коли декілька особин (частіше самці) кормились майже протягом всього дня.

Влітку, на досліджуваній території самці оленів з’являлись рідко. Більшу частину часу вони розміщались знаходилися в іншій частині острову, за штучним 40-50 річним лісом, або в районах з густим очеретом поблизу Утлютського лиману. На нашій досліджуваній території знаходилися лише самиці у невеликих групах (3 групи по 2-5 особин), або одиночки (аналізовано 5 самиць). Кожного дня, нами, фіксувалося від 48 до 110 самиць. Протягом дня, ці одиночні особини самок благородного оленя приділяли жировці від 70 до 80% всього світового дня. На лежці тварини знаходились 20-25% часу, а на водопій витрачали не більше 5% (водопій олені відвідували по 3 і більше разів на день). Добовий ритм груп самок майже не відрізняється від одиночок і вони також майже весь час знаходяться на жировці (до 75% світового дня). В той час як на лежці групи знаходяться більше часу(25-30% світового дня) ніж одиночки.

Уточнюючи поведінку шляхетного оленя, в середині літа самиці благородного оленя починали жировку рано вранці (4:00-4:30) коли на траві була роса. Частіше всього жировка продовжувалась до 10-11 годин дня, коли температура достигала 30-35°С. При температурі досягала 35°С і вище, 70-80% самок благородного оленя знаходились на лежці у більш прохолодних місцях, поблизу засолених водойомів (подів), або у високій траві. У 90% випадків лежка продовжувалась до 16-18 годин вечора, коли температура понизиться до 30° і нижче. Після пониження температура активність тварини зростала і вони знову починали годуватися. Відмічаємо, що не одноразово (при дуже високих t-рах вдень), нами були зустрінені особині благородного оленя, які годувалися вночі.

При різкій зміні погодних умов в острівних екосистемах змінюється добовий ритм шляхетного оленя. Так в період дощів (26 липня – 1 серпня 2015р.) температура повітря знаходилась на позначці 18-20°С. У перші два дні жодної особини благородного оленя на досліджуваній території (665 га) не було помічено. Коли температура піднялась до 23-25°С почали фіксуватись групи самиць благородного оленя з 2-4 самок. Через два дні, температура повітря піднялась до позначки 30-33°С, і добовий ритм груп самиць благородного оленя повернувся до перинного стану, як у 2014 році. На досліджуваній території, протягом дня, було зустрінено більше сотні особин шляхетного оленя.

Восени в кінці вересень і початку жовтні на о. Бірючий у благородного оленя спостерігається активний гон. При цьому дорослі самці, на площі 665 га збирають самиць в групи від 2 до 8 особин у кожного, створюючи гареми (проаналізовано 24 гареми). У кожного гарему своя певна територія (від 3-5 до 10-15га). Добовий ритм самця та самиць в цей період відрізняється. Якщо самиці жировці приділяють 80-90% світового дня, то самці присвячують їй не більше 4-5% часу. Левова частина добового ритму самців (55-60%) складає охорона своєї території і гарему від інших самців.

Проаналізувавши 3 сезони, ми відмічаємо, що добовий ритм шляхетного оленя змінюється в залежності від сезону. Навесні тварини відновлюють свої сили після зими, тому на жировку олені приділяють до 80% світового часу. Влітку через сильну спеку тварини кормляться переважно зранку та ввечері (60-70% дня), а в влаштовуються на лежки (20-25%). У спекотні дні самиці благородного оленя менше часу присвячують жировці (45-55% світового дня). Замість цього збільшується кількість часу проведений на лежці (25-40% світового часу). Самиці восени починають майже весь світовий день вести жировку (до 90% всього дня), для того щоб підготуватися до настання зими. В той час як самці присвячують жировці не більше 5% світового дня.

Література

1. Баскін Л.М. Етологія копитних. - М. Наука, 1976 р. -285с.

2. Домнич А.В Зміна активності копитних при високих температурах повітря в острівних екосистемах \ Домнич А.В., Мосейко В.В. \\ Тези наукових доповідей V Всеросійській конференції з поведінки тварин - Москва 2012. с. 58

3. Волох А.М. Охотничьи звери степной Украины в 2-х книгах (книга первая) / Волох А.М. – Херсон, 2014. — 412 с.

Матвіенко Анастасія студентка 3-го курсу биологічного факультета Запорізьского національного університету науковий керівник: к. б. н. Домніч А. В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]